Veganlar için Pratik Sağlıklı Atıştırmalıklar
Hayvansal ürünleri kullanmayan ve veganlığı benimseyen kişilerdenseniz evinizde lezzetli bir şekilde hazırlayabileceğiniz atıştırmalıklara göz atabilirsiniz. Her biri lezzetli yapısıyla öne çıkan veganlar için özel sağlıklı atıştırmalıkları sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz. Vegan atıştırmalıklar ile sofralarınızı en sağlıklı şekilde zenginleştirebilirsiniz.
Kavrulmuş Leblebi
Türkiye’nin en sevilen kuruyemişleri arasındaki leblebileri hazırlamak için konserve nohutları, zeytinyağını ve baharatları kullanabilirsiniz. Bu üç malzemeyi fırın tepsisine yayarak 40 dakika boyunca 230 derecede pişirebilirsiniz. Böylelikle demir, bakır, manganez, fosfor ve magnezyum açısından zengin olan kavrulmuş leblebileri hazırlayabilirsiniz. Pratik bir şekilde hazırlanabilecek leblebiler protein açısından zengin olduğu için tercih edilir. Kolay vegan tarifler denildiği zaman akla ilk gelen seçeneklerdendir.
Kuruyemiş ve Meyve Barları
Kuruyemiş ve meyve barlarını hazırlamak için 1-2 su bardağı kadar kuruyemiş, bir su bardağı kuru meyve ve ¼ su bardağı akçaağaç ya da kahverengi pirinç şurubunu birleştirebilirsiniz. Böylelikle kendi kuruyemiş ve meyve barlarınızı hazırlayabilirsiniz. Karışımları yağlanan fırın tepsisine yayabilir ve 165 derecelik sıcaklıkta 20 dakika kadar pişirebilirsiniz. Kuruyemiş ve meyve barları besleyici ve yanınızda taşıyabileceğiniz özel atıştırmalıklar arasında yer alır.
Meyve Cipsi
İnce yassılaşmış, kurutulmuş ve dilimlenmiş meyve püresi ile meyve cipsleri hazırlayabilirsiniz. Sevdiğiniz meyveleri püre haline getirdikten sonra tercihinize göre limon suyu ya da akçaağaç şurubu ile tatlandırabilirsiniz. Püreyi yağlı kağıt ile kaplı olan fırın tepsisine ince tabaka halinde yayabilirsiniz. Fırında 60 derecede kuruttuğunuz karışımı 20 dakika kadar pişirebilirsiniz. Daha fazla kalori eklemek istemiyorsanız şurup yerine limon ile tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Taze meyveye benzer besin öğelerine sahip meyve cipsi lif, vitamin ve mineral almak isteyenler için destekleyici bir atıştırmalıktır. Aynı zamanda veganlar için tatlı önerisi denildiği zamanlarda akla ilk gelenlerdendir.
Ev Yapımı Granola
Kendi granolanızı hazırlamak için yulaf, badem, kabak çekirdeği, kuru üzüm ve tarçını eritilen Hindistan cevizi yağı ve akçaağaç şurubu ile birleştirebilirsiniz. Elde ettiğiniz özel karışımı astarlı fırın tepsisine yayabilir ve fırında düşük ısıda 30 ile 40 dakika aralığında pişirebilirsiniz. Tat için farklılık denemek istiyorsanız şurup yerine meyve tercih edebilirsiniz. Lif, protein ve sağlıklı yağlar için ev yapımı granolaları deneyebilirsiniz.
Fırında Sebze Cipsi
Dilimlenen sebzelerden hazırlayabileceğiniz fırında sebze cipsleri için ince dilimlenmiş sebzeleri 90 ile 120 derece sıcaklıkta 40 ile 60 dakika aralığında pişirebilirsiniz. Havuç, patates ve bezelye gibi yüksek nişastaya sahip olan sebzeleri daha az kullanmanız özellikle diyet dönemlerinde sizlere destek verecektir. Sebzelerin türüne bağlı olarak tadı değişebilecek cipsler çeşitli besinleri elde etmeniz açısından son derece önemlidir.
Dondurulmuş Üzüm
Sağlıklı ve pratik atıştırmalıklar arıyorsanız üzümleri dondurucuda özel bir kapta saklayabilir ve açlık hissettiğiniz zaman tüketebilirsiniz. 150 gram kadar üzüm K vitamini için günlük ihtiyacın belirli kısmını karşılamaya yeterlidir. Aynı zamanda C vitamini elde etmek isteyenler de yalnızca dolapta bekletilerek tüketilebilecek olan dondurulmuş üzümleri tercih edebilirler. Veganlar için özel bir meze haline de gelen dondurulmuş üzümlerle sofralarınızda farklı tatlar elde edebilirsiniz. Vegan mezeler ile ferahlık hissini de tadabilirsiniz.
Meyve ve Fındık Ezmesi
1 porsiyon tercih ettiğiniz meyvenin üzerine 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi ekleyerek lezzetli ve pratik bir atıştırmalık ortaya çıkarabilirsiniz. Meyveler lif, vitamin ve mineral sağlarken fındık ezmesi sayesinde lif ve protein elde edebilirsiniz. Kendinizi enerji dolu hissetmenize destek verebilecek meyve ve fındık ezmesi özellikle tatlı krizleri ortaya çıktığı zaman değerlenir.
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Ketojenik Diyette Yenilebilecek Kuruyemişler