Türk Mutfağında En Çok Kullanılan Baharatlar Nelerdir?
15-09-2022
10:14
Meyve, kabuk, yaprak, tohum ve köklerden meydana gelebilen özel baharat çeşitleri Türk mutfağında ayrı bir öneme sahiptir. Gıdaların zenginleştirilebilmesi için kullanılan baharatlar ile sizler de farklı aromaları deneyimleyebilirsiniz. En çok kullanılan baharatlar arasında mutfakların vazgeçilmezi sayılabilecek ürünler bulabilmeniz mümkündür. Baharat çeşitleri arasında kendi içerisinde farklı türlere ayrılan ürünler vardır. Sizler de birbirinden farklı türlere sahip baharatları dilerseniz beraber kullanarak farklı lezzetlerin ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Karabiber
En çok kullanılan baharat çeşitleri denildiği zaman akla ilk gelenler arasında
karabiber yer alır. Asya, Hindistan ve Endonezya gibi bölgelerde yetiştirilebilen baharatlar kuru ve siyah tanelidir. Hemen hemen tüm tariflerde kendisine yer bulabilen karaiberler toz halinde satılabilir. İştah açabilen ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olabilen bu baharatlar damak zevkinize en iyi şekilde uyum sağlar.
Keten Tohumu
Sağlıklı yağlar, lifler ve antioksidan içeren keten tohumu, eski Mısır ve Çin’de yetişen özel bir tohumdur. Keten tohumunun kullanımının pratik olması onu tercih edilebilir hale getiren en önemli özellikler arasındadır. Yağı, unu, tozu ve kapsülleri olabilen keten tohumları diyet listelerinde de kendisine yer bulur. Keten tohumu farklı yiyecek ve içecek tariflerinde yer alabilir. Keten tohumlarının dozunda tüketilmesi sağlıklı baharatlardan yararlanabilmenizi sağlar.
Kuru Nane
Ferah lezzetler arıyorsanız birkaç ayrı baharatın karışımından ortaya çıkarılan kuru naneyi tercih edebilirsiniz. Kullanmayı düşünebileceğiniz diğer baharat türleri ile uyumlu olan kuru naneleri et yemeklerinden içeceklere kadar tercih edebilirsiniz. Geniş kullanım alanına sahip olan kuru naneler günün her anında değerlendirebileceğiniz özel baharatlardandır.
Sumak
Sumak ağacı olarak adlandırılan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen sumak mutfakta en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan sumak ekşi tada sahiptir. Ekşiliğinden dolayı Türk mutfağında önemli bir yer edinen sumak ağaçta yetişen bitkilerden elde edilebilir. Tane şeklinde veya toz formunda olabilecek sumak yemeklerden salatalara kadar farklı yerlerde değerlendirilebilir. Çay tüketmeyi seviyorsanız isterseniz sumak elde ederek çayınızda da kullanabilirsiniz.
Toz Biber
İştah açan toz biber, aynı zamanda kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur. Yemekler, çorbalar ve salatalarda toz biber tercih ederek mutfağınızda harikalar yaratabilirsiniz. Lezzetli yapısı olan toz biberler metabolizma hızının yükselebilmesine yardımcı olabilecek niteliklere sahiptir. Birçok farklı hastalığın riskinin düşmesi için destek verebilen toz biber kendi içerisinde farklı türlere ayrılabilir. Toz baharat çeşitleri en popüler baharatlar arasında yer alır.
Kekik
Kekik, yemeklerde en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Akdeniz bölgesinde yetişebilen kekiklerin farklı türleri vardır. Dallar çiçek açtığı zaman toplanan ve küçük demetler halinde kurutulan kekikler masaların vazgeçilmezlerindendir. Kokusu ile ön plana çıkan kekik ızgara et, marinatlar, rosto ve kebaplar denildiği zaman akla gelir. Ayrıca salata, domatesli soslar, köfteler, sulu et yemekleri, balık ve tavuk gibi gıdalarda da kekik tercih edilebilir. Yemeklerin farklı türlerine eşsiz bir özellik kazandırabilen kekiklerle sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz lezzetler ortaya
çıkarabilirsiniz.
Çörek Otu
Çörek otunun tarihi oldukça eskilere dayanır. Her dönem tüketilebilecek olan çörek otu vücuda faydasıyla öne çıkar. Farklı hastalıkların tedavilerinde yardımcı olabilen bu özel baharat ile tüketeceğiniz gıdaları zenginleştirebilirsiniz. Çörek otunun farklı şekillerde kullanımı mevcuttur. Kullanım alanları ve tüketim şekline göre değerlendirme yapabilirsiniz. İşlemden geçmemiş olan özel çörek otlarını poğaça ve böreklerde kullanmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle hamur işlerinin daha zengin bir
lezzete sahip olabilmesi için gerekli adımı en iyi ve özel şekilde atmış olursunuz. Çörek otu ve diğer baharat çeşitleri için Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Orcik ve Köme Nedir & Nerede Satılır?
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Orcik ve Köme Nedir & Nerede Satılır?