Şifa Kaynağı Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Baharat

09-11-2022 10:02
Şifa Kaynağı Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Baharat

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen baharatlar arasında bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek verebilecek birçok farklı çeşit yer alır. Sahip oldukları zengin içerikleri ile sağlığınızın korunmasına yardımcı olan baharatlara göz atarak sizler de bağışıklık sisteminizin korunmasına destek verebilirsiniz.


Karabiber


Mide asidinin salgılarının artırılmasıyla sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen karabiber aynı zamanda spazmları giderici etkiye sahiptir. Tansiyonun düşmesine destek veren karabiber baharatının içerisindeki bakır kemik sağlığı üzerinde pozitif etkiye yol açar. Yaygın olarak yemeklerde tercih edilen karabiberi isterseniz çaylarda da tüketebilirsiniz. Özellikle et yemekleri ve çorbalar söz konusu olduğunda karabiberden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Karabiberler arasında acı ve tatlı gibi değişik seçenekler görebilirsiniz.


Karanfil


Soğuk mevsimlerde ilk akla gelen baharatlar arasındaki karanfil boğaz ağrısı, öksürük, soğuk algınlığı ve sinüzit gibi problemler karşısında antienflamatuar bileşenleriyle durur. Bakteri ve virüslerin sebep olabileceği ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik etkiye yol açabilen karanfil ağrı hissinin hafiflemesine destek olur. Ayrıca gaz giderici ve düzenleyici özellikleri olan karanfil mide bulantılarının önüne geçmek için tercih edilebilir. Bazı karanfiller çiğ olarak çiğnenebilir. Karanfilin bağışıklık sistemi kadar ağız sağlığına da etki ettiği bilinir. Yemeklerden sonra içebileceğiniz karanfil çayının ağız kokusunun giderilmesine desteği bulunur. Yaygın bir şekilde yemeklerden sonra çiğnenerek tüketilen karanfil, ağız içerisinde oluşabilecek zararlı bakterilerin önlenmesine destek sağlar. Diş çürüklerinin önlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tercih edebileceğiniz karanfili günlük olarak çaylara ekleyebilirsiniz. Ağız sağlığının beden sağlığını etkileyen en önemli detay olduğu bu noktada unutulmamalıdır. Et ve çorbalara katabileceğiniz karanfili aynı zamanda demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz.



Zencefil


En önemli özellikleri arasında bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olması bulunan zencefil aynı zamanda bulantıların bastırılması konusunda da destekleyicidir. Ameliyat sonrası anestezinin sebep olabileceği bulantılar ve gebelikteki sabah bulantılarında destekleyici olabilen zencefil oldukça besleyici içeriğe sahiptir. Safra salınımını artırabilen zencefil yemek sonrasında uygun miktarda kullanılabilir. Böylelikle yağlı gıdaların sindirilmesine destek verir. İltihap gidermeye yardımcı olan zencefil kemik romatizması şikayetlerinin tedavilerinde destekleyici olarak öne çıkar. Limon ve bal ile hazırlayabileceğiniz çayları soğuk algınlığında, boğaz ağrılarında ve öksürüklerde lezzetli bir şekilde içebilirsiniz. 


Zerdeçal


İçerisindeki temel bileşenler sayesinde kanser riskinin azalmasına destek veren ve tedavisinde etkili olabilecek zerdeçal bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Antioksidan açısından zengin olan zerdeçal karaciğer hasarının önlenmesine yardımcı olur. Antimikrobiyel ve kan sulandırıcı özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken zerdeçal aynı zamanda artrit gibi rahatsızlıkların tedavilerinde destekleyicidir. Hamilelerde rahim hareketlerinin artmasına destek veren zerdeçalı yağ içeren yemeklerin yanında ya da yoğurt gibi içeriğinde doğal yağ bulunan besinlerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Tüketim alanı oldukça geniş olan zerdeçalı isterseniz çay olarak demleyerek içebilirsiniz. Sade olarak tüketebileceğiniz zerdeçal çayını dilerseniz içerisine bal ekleyerek tatlandırarak deneyimleyebilirsiniz.

Kimyon

Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgesine özel olan kimyon sindirim sisteminin düzene girmesine destek verirken aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Baklagiller, brokoli, brüksel lahanası gibi kükürtlü bileşiklerden olan sebzelere ilave edildiği zaman midenin rahatlamasını destekler. Keskin kokusu ve hoş bir lezzeti olan kimyonu özellikle et yemeklerinde kullanabilmeniz mümkündür. Et yemekleri dışında sebzeler ile hazırlanabilecek farklı salatalara ve balık yemeklerine de kimyon ekleyebilirsiniz.



Bonus: Kış Aylarında Bağışıklık Sisteminiz Destekleyecek Sütlü İçecek Tarifi


Kış aylarında lezzetli ve besleyici bir sıcak içecek arıyorsanız su, nişasta, süt, tarçın, toz şeker ile hazırlayabileceğiniz salepleri deneyebilirsiniz.

-Yarım kilogram sütü tencere içerisine aldıktan sonra suyu ilave edip karıştırabilirsiniz.
-Dört yemek kaşığı şeker ekledikten sonra nişasta ve tarçını ekleyebilirsiniz.
-Hafif koyu kıvam alana kadar 10 dakika karıştırabilirsiniz.
-Üzerini toz tarçın ile süsleyerek servise hazırlayabilirsiniz.
-Hazırladığınız özel salepleri isterseniz farklı baharatlar ile süsleyerek sevdiklerinize de sunabilirsiniz.


Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Türk Mutfağında En çok Kullanılan Baharatlar Nelerdir?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.