Nohuttan Leblebi Yapımı
Kuruyemiş çeşitleri içerisinde tarihsel olarak en eski ve en çok tüketilen leblebi, nohutun işlenerek ardından kavurma işlemine tabi tutularak yapılır. Nohut ve leblebi aynı şey değildir. Sarı leblebi ve beyaz leblebi olarak iki türü vardır. Bunların yanında tuzlu sarı leblebi, şekerli leblebi, susamlı leblebi ve çıtır leblebi gibi ekstra işlemler ve gıdalarla yapılan leblebi çeşitleri vardır. Çorum leblebinin başkenti olarak bilinir.
Nohuttan leblebi yapılır. Kuruyemiş endüstrisinde nohuttan leblebi yapılışı üst üste üç farklı günde ısıtılma işleminden geçerek terbiye edilir. Ardından makinelerden geçerek kavurma işlemi tamamlanır. Çuvallara konularak bekletilir. Sonrasında paketlenip satış noktalarına ulaştırılır. Nohuttan leblebi yapılışı iki şekilde olur. Birincisi fırında kavurma yöntemi ve ikincisi de tavada kavurma yöntemidir. Bu yöntemler hiçbir şekilde nohudun içerisinde yer alan besin değerlerini düşürmez. Leblebinin içerisinde sodyum, demir, kalsiyum, bakır ve potasyum bulunur. Ayrıca A, C ve E vitaminlerini içerir. Tüketende tok tutucu bir etkisi vardır. Lifli yapısı sayesinde kilo alma sorunu oluşturmaz. Bu sebeple kilo verme amaçlı diyetlerde leblebi tüketimi teşvik edilir.
Fırında Leblebi Evde Nasıl Yapılır?
Fırında leblebi yapımı oldukça pratiktir. Bir miktar nohut geceden suya bırakılır. Geceden suda bekletilen nohutlar süzülür. Nohutlar şişmiş hale gelir. Düdüklü tencereye alınır ve üstüne nohutları biraz geçecek kadar su eklenir. Yaklaşık otuz dakika pişirilir. Bir yandan nohutların kavrulacağı fırın önceden minimum 180 derece sıcaklığa getirilir. Düdüklü tencerede pişirilen nohutların suyu süzülür. Damak tadına göre baharat ve tuz eklenir. Fırın tepsisi alınır ve pişirme kağıdı konulur. Tüm nohutlar bu tepsiye yerleştirilir. Ardından fırına konulur. Yaklaşık otuz dakika boyunca fırında kavrulur.
Tavada Leblebi Nasıl Yapılır?
Nohutları fırına atmadan önceki benzer işlemlerle kavurmaya hazır hale getirilir. Ardından teflon bir tavaya hazırlanmış nohutlar konulur. Kavurma işleminden önce isteğe göre yağ kullanılabilir. Tavada kavurma işlemine tabi tutulan nohutlar için orta ateşte on beş dakika yeterli olur. Leblebi çeşitleri için dilerseniz Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.
Beyaz Nohut Leblebi Nasıl Yapılır?
Kuruyemiş endüstrisinde beyaz leblebi üretiminde titanyum dioksit kullanılır. Bu madde leblebinin beyazlığını keskinleştirir. Herhangi bir zararı yoktur. Leblebi yapımındaki benzer süreçlerden geçer. Evde beyaz nohuttan leblebi yapımında ısıtma ve kavurma sürecinde nohutun beyazlığı ortaya çıkmaktadır. Bunun ardından özel bir şekilde saklama yöntemiyle bekletilerek leblebinin beyazlaması gerçekleştirilir.
Beyaz Leblebi ile Sarı Leblebi Arasındaki Fark Nedir?
Beyaz leblebi ve sarı leblebi arasında farklar vardır. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha az yağ içerir. Sarı leblebi gördüğü pişirme ve kavurma işlemlerden ötürü beyaz leblebiye göre daha büyüktür. Beyaz leblebinin küçük olması da bekletilme sürecinden kaynaklanır. Bunun yanında beyaz leblebi daha az işlem gördüğü için lif bakımından sarı leblebiye göre daha zengindir. Leblebiler ile uyumlu olabilecek kuru üzüm çeşitleri ve karışık kuruyemiş çeşitleri için Çerez Pazarı'nı tercih edebilirsiniz.
Bu Yazılarımız da İlginizi Çekebilir:
Şekerli Leblebi Nasıl Yapılır?
Çıtır Leblebi Nasıl Yapılır?