Kuru Meyveler Faydalı mı?
Kuru meyveler oldukça faydalı yapısıyla ön plana çıkar. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan kuru meyveleri günün her anında tüketebilirsiniz. Sindirim problemlerinin giderilmesine destek veren kuru meyvelerin içerisinde B, C ve A vitaminleri yer alabilir. Kuru meyve protein içeriği ile dikkat çeker. Aynı zamanda magnezyum, fosfor, çinko ve demir açısından zengin olan kuru meyveler ile lezzetli sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Kuru Meyveler Nelerdir?
Kuru meyveler arasında kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik ve kuru incir gibi çeşitler bulunur. Her biri farklı şekillerde tüketilebilecek olan kuru meyvelerin faydaları da birbirinden farklı olarak öne çıkar.
- Kuru Üzüm
Karbonhidrat içeriği olan kuru üzüm iyi bir enerji kaynağı olarak dikkat çeker. A, B1, B2, C vitaminleri içeren kuru üzüm magnezyum deposudur. Özellikle bedensel gelişim noktasında öne çıkan kuru üzümler sindirim problemleri noktasında destekleyicidir. Kansızlık sorunlarının tedavisinde yardımcı olan kuru üzüm içerisindeki demir sayesinde sizlere fayda sunar. Böbrek ve karaciğer hastalıklarında tedaviyi destekleyici olan kuru üzüm B vitamini sayesinde unutkanlığın giderilmesine yardımcı olur.
- Kuru Erik
B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içeren kuru erik kanser ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir. İçerisindeki potasyum ve magnezyum mineralleri ile karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıklarının tedavisine destek verir. Tuzsuz diyet yapanlar için vazgeçilmez seçeneklerdendir. Antioksidan özelliklere sahip olan kuru erik kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini düşürmeye yardımcı olur.
- Kuru Kayısı
Besleyici olan kuru kayısılar potasyum içeriği ile dikkat çeker. Sindirim problemlerine iyi gelen kuru kayısılar beynin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Stresi azaltabilecek etkiye sahip kuru kayısı kükürt içermeyen güneş ışığında kurutulmuş yapısıyla öne çıkar. İçerisindeki A vitamini cilt bozukluklarını önleyebilir. Görme fonksiyonlarını kuvvetlendirmeye destek veren kuru kayısı lifli besinler arasındadır. Günlük beslenme düzeninizde yer alması gereken kuru kayısılar önemli besin türleri içerisinde sizlere sunulur.
- Kuru İncir
İçerisindeki yüksek protein oranları ile dikkat çeken kuru incir vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesine destek olur. Kuru meyvenin faydaları denildiği zaman akla gelen kuru incir B vitaminlerinin belirli bir kısmını sizlere sağlar. Sindirimi kolaylaştırabilen kuru incir bakterilere karşı koruyucu etki sunar. Yüksek kalsiyum ve fosfor oranlarıyla kemikler üzerinde koruyucu bir kalkan oluşmasına destek verir.
- Kuru Hurma
Hurma içerisinde demir, kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin sentezlerini kontrol eder. Hurmadaki kalsiyum ve fosfat iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için büyük bir önem taşır. Kalp ve damar hastalıkları riskinin azalmasına destek veren kuru hurmalar taze ve lezzetli olarak tüketilmelidir.
Kuru Meyve Neden Daha Sağlıklı?
Kuru meyveler şeker ilavesiz besin içeriğine sahip olduklarından dolayı önemlidir. Daha konsantre olabilen meyvelerin en taze hali kuru meyveler, C vitamini dışındaki birçok farklı mikro besin için iyi bir kaynak oluşturur. Kuru meyveler antioksidan açısından son derece iyidir. Lif ve antioksidan içerikleri sindirimin daha pratik ve sağlıklı hale gelmesine yardımcı olur.
Kuru meyve faydaları denildiği zaman lifli yapıları akıllara gelir. Vitamin açısından zengin olan kuru meyveler böbreklerin düzenli bir şekilde çalışabilmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyonun dengeye girmesine yardımcı olan kuru meyveler kabızlığın giderilmesine destek verir. Hazımsızlığı giderebilecek etkiye sahip kuru meyveleri taze olarak tüketmeniz son derece önemlidir. Bu noktada isterseniz taze kuru meyveler için Çerez Pazarı üzerinde yer alan alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Böylelikle en taze kuru meyvelere ulaşarak günün her anında tüketebileceğiniz ürünleri satın alabilirsiniz.
Kuru Meyveler Nasıl Tüketilmeli?
Kuru meyvelerin yemeklerden sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Taşıma kolaylığı olan bu besinleri işyerlerinde, seyahat sırasında veya okulda tüketebilirsiniz. Ara öğünlerin vazgeçilmezi olan kuru meyveleri diyet döneminde tüketebilirsiniz. Hamile ve emziren annelerin tatlı ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sütlü tatlılarda kuru meyveler kullanılabilir.
Bir Günde Ne Kadar Kuru Meyve Yenmeli?
Bir günde ortalama olarak bir avuç kadar kuru meyve yiyebilirsiniz. Bu oranlar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Fakat 8-10 adet kuru meyveden sonrası midenizde şişkinliğe yol açabileceği gibi kilo almanız konusunda da etkili olabilir. Vücut yapınıza uygun miktardaki kuru meyveleri yanında zararlı olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak bir şekilde tüketmelisiniz.
Kuru Meyve Nerede Muhafaza Edilir?
En faydalı kuru meyveler genellikle en iyi muhafaza edilmiş taze kuru meyvelerdir. Kuru meyveleri kile ve tavan arası gibi ortamlarda saklayabilecek imkanınız bulunmuyorsa buzdolaplarında muhafaza edebilirsiniz. Kuru meyvelerin yakınlarında ısı yayabilecek herhangi bir eşya veya gıda bulunmamalıdır. Sürekli olarak kullandığınız ocak gibi yerlerin yakınlarında kuru meyve saklamamalısınız. Aynı zamanda gün ışığını çok fazla alan bölgeler ve aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olan noktalardan uzak durmalısınız.
Kuru Meyve Vegan mı?
Kuru meyveler vegan ve vejetaryen beslenen kişilerin tüketimi için uygundur. Vegan ve vejetaryenlerin en önemli besin kaynakları arasındaki kuru meyveler için Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.
Bu yazımız da İlginizi Çekebilir: Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?