Kabak Çekirdeği Nasıl Yapılır?

02-11-2022 14:56
Kabak Çekirdeği Nasıl Yapılır?

Kuruyemiş türleri içerisinde yer alan ve en çok tüketilen çekirdek çeşitlerinden biri olan kabak çekirdeği çokça talep görür. Kabak çekirdeği protein, yağ, çinko ve mineral bakımından zengin bir kuruyemiştir. Kabak çekirdeğinde bulunan Omega 3 yağı insan sağlığına ve vücuduna faydalı olması sebebiyle özellikle kozmetik ürünlerde kullanılır. Kabak çekirdeği birçok kanser riskine karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir. Bal kabağı üretimi maliyet açısından çiftçilere cazip gelen bir meyve olması sebebiyle ülkemizde önemli bir üretim alanı vardır. Bal kabağının iç kısmında yer alan çekirdekler ayıklama, kavurma ve kurutulma işlemlerinden sonra tüketilmeye hazır hale getirilir.

Kabak Çekirdeği Nasıl Ayıklanır?

Kuruyemiş endüstrisinde çekirdekler ayıklama makinesi vasıtasıyla ayıklanır. Bal kabağı yetiştiricilerinin lokal yerlerde kendi düzenlerinde açık havada ve güneş görmeyecek şekilde beton kurutma alanlarında yaklaşık iki haftalık süre boyunca bekletilir. Ardından nemden arındırılmış depolarda çuvallara konularak saklanır. Bunun yanında tüketiciler de evde kolayca ayıklayabilirler. Bal Kabağını alıp büyük bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye veya üst kısmından kesilir. Bir yemek kaşığı yardımıyla iç kısmındaki tüm çekirdekler çıkarılır ve bir kaseye aktarılır. Çekirdeklerde kalan Bal kabağının lifli ve etli parçaları temizlendikten sonra oda sıcaklığı seviyesindeki sudan geçirilir. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutulur. Çekirdek çeşitleri arasında kolay ayıklanabilir özellikleriyle öne çıkar.

Çiğ Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Çiğ kabak çekirdeği kavurma tarifi için iki farklı yöntem vardır. İlki fırında kavurmadır. Kurutma işlemi gerçekleştirildikten sonra on dakika sonra fırından alınan çekirdekler tuzlama işlemine tabii tutulup tekrar fırına verilir. Beş dakika sonra tuzlu kabak çekirdekleri tüketime hazır hale gelir. İkinci kavurma yöntemi ise tavada kavurmadır. Tuzlamadan sonra çekirdekler teflon tavada on dakikada boyunca kavrulur. Fırında veya tavada kavrulmuş kabak çekirdeklerini hava almamasına özen gösterilerek saklama kabına ya da kavanozlara konularak muhafaza edilebilir.

Kabak Çekirdeği Fırında Nasıl Kurutulur?

Fırında kurutma yöntemi tüketiciler için evde kabak çekirdeği yapılışı için en çok tercih edilen yöntemdir. Fırın tepsisi alınır ve pişirme kağıdı tepsi zeminine eklenir. Ayıklanmış kabak çekirdekleri fırın tepsisine konulur ve fırına yerleştirilir. Öncesinden ısıtılmış fırında yaklaşık 180 derecede on dakika boyunca kurutmak için bekletilir. Ayrıca fırın olmadan bekletme yöntemiyle kurutma işlemi diğer bir yöntemdir. Bunun için bir tepsi alınır. Tepsinin zemin kısmında eski gazete kağıdı, kağıt havlu veya pişirme kağıdı yerleştirilir. Ayıklanıp ardından temizlenmiş çekirdekler tepsiye konur. Evin güneş almayan, nemsiz ve serin bir kısmına konur ve üç hafta ila bir aylık bir süre zarfında bekletilir.


Kabak Çekirdeğinin Kabuğu Yenir mi?

Kabak çekirdeğinin kabuğu doktorlar ve diyetisyenler tarafından tüketilmesinde bir sakınca görülmemektedir. Hatta kabuklar lif kaynağı olarak gösterilir. Sindirim sistemi dostudur ve vücudun kolesterol seviyesini kontrol etmesiyle bilinir. Kuruyemiş ve çekirdek çeşitleri için Çerez Pazarı'nın rehberine göz atabilirsiniz.


Bu Yazılarımız da İlginizi Çekebilir:
Nohuttan Leblebi Yapımı
Evde Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.