Evde Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?
Yer fıstığı B grubu vitaminler, önemli proteinler, potasyum, kötü kolesterolü düşürecek iyi kolesterolü yükseltebilecek yağ asitleri ile bol miktarda E vitamini içerir. İçerisine koyabileceğiniz fındık yağı da ekstra E vitamini sağlar. Bal ise özel bir şifa kaynağıdır. Evde fıstık ezmesi yapabilmek için yer fıstığı çeşitlerini rondoda çekerek işe başlayabilirsiniz. Yemiş çeşitleri arasında bu özel fıstıklarla lezzetli ezmeler üretebilirsiniz.
Rondolama işlemini ortalama 2-3 dakika kadar sürdürebilirsiniz. Balı, fındık yağını ve hafif tuzu ekleyerek devam edebilirsiniz. Bu şekilde 5 dakika daha çekebilirsiniz. Mutfak robotunuz ısındığı zaman işlemi sonlandırabilirsiniz. Rondoda ne kadar fazla karıştırırsanız o kadar yoğun fıstığın yağı ortaya çıkar. Malzemelerin birbirine karışması adına bu detay önemlidir. Sürülebilir kıvam alana kadar çekme ve durdurma işlemini yapmaya devam edebilirsiniz.
Temiz bir kavanoz veya kapaklı bir kaseye fıstık ezmesini dökebilirsiniz. Dökme işleminden sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Her seferinde az miktarlarda yapmanız hazır olanlardaki gibi koruyucu maddesi içermemesinden dolayı önemlidir. Katkı maddesi olmayan ürünler doğal oldukları için uzun süre dayanmayabilirler.
Görüntüsü ve lezzetiyle dikkat çeken fıstık ezmesini hazırladıktan sonra farklı tarifler deneyebilirsiniz. Bisküvili ve fıstık ezmeli kek bu tarifler arasında ilk sırada yer alır. Fıstık ezmeli tatlılar ise en popüler seçenekler arasındadır. Fıstık ezmeli tatlıları hazırladıktan sonra sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz. Fıstık ezmesi yapmak için biraz pratik yapmanız daha sonra en iyi tarifleri ortaya çıkarabilmenizi sağlar.
Fıstık Ezmesi Tarifi için Malzemeler Nelerdir?
- 200 gram yer fıstığı
- 1 yemek kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı fındık yağı
- ½ yarım çay kaşığı tuz
Fıstık Ezmesi Nasıl Tüketilir?
Fıstık ezmesi yapmak kadar fıstık ezmesinin ne şekilde tüketilebileceğini öğrenmeniz de önemlidir. Fıstık ezmesini çay, kahve ve süt gibi içeceklerle beraber tercih edebilirsiniz. Fıstık ezmesini ufak bir dilim ekmeğe sürerek afiyetli bir şekilde yiyebilirsiniz.
Fıstık ezmesi kurabiye, kek ve birçok farklı tatlı tarifinde sık sık tercih edilir. Fıstık ezmesi özgün aroması ve özel kıvamıyla beraber tatlı tariflerinde en hoş lezzeti ve görselliği yakalayabilmenizi sağlar. Fıstık ezmesi genel olarak kahvaltılarda tercih edilse bile günün farklı zaman dilimlerinde yenebilir.
Meyve tüketmeyi seviyorsanız meyvelerin üzerine fıstık ezmesi sürebilirsiniz. Bu şekilde tüketimi pratik hale getirebilirsiniz. Meyvelerin birçok türü fıstık ezmeleri ile beraber eşsiz bir bütünlük yakalar. Kahvaltılık fıstık ezmesi ve çeşitleri için dilerseniz Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz. Tüketeceğiniz fıstık ezmelerinin doğal ve taze olması sağlığınız açısından önemlidir. Ayrıca kaliteli ürünler tercih etmeniz lezzeti de etkileyecektir. Fıstık çeşitleri arasındaki bu lezzetli gıda ile sağlıklı beslenmenizi destekleyebilirsiniz.
Fıstık ezmesini tek başına sade olarak tüketebilmeniz mümkündür. Fakat sade olarak tüketilebilecek fıstık ezmeleri size fazla şekerli bir hissiyat veriyorsa tatlı tadını kırabilecek gıdalarla beraber tüketebilirsiniz. Tüketim şekli oldukça geniş olan fıstık ezmeleri ile sofralarınızda harikalar yaratabilirsiniz.
Tarifler içerisinde fıstık ezmesi kullanacağınız zamanlarda ölçülü davranmanız gerekir. Ölçüyü kaçırdığınız zaman yoğun fıstık ezmesi tadı almaya başlayabilirsiniz. Bu durum hazırladığınız özel tatlının veya yiyeceklerin tadının kaybolmasına sebep olabilir. Ölçülü kullanımı dikkate alarak ilerlerseniz birbirinden özel tariflerin en iyi şekilde ortaya çıkmasına sebep olabilirsiniz.
Günde Kaç Kaşık Fıstık Ezmesi Yenmeli?
Günlük tüketilmesi gereken fıstık ezmesi miktarı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama olarak 2 yemek kaşığından daha fazlasının tüketilmesi tavsiye edilmez. Günde kaç kaşık fıstık ezmesi yiyebileceğiniz belirlemek için mevcut kilonuz ve vücudunuzun durumunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Aynı zamanda kalori hesaplaması da yaparak doğru rakamlara erişebilirsiniz.
Bu Yazılarımız da İlginizi Çekebilir :
Nohuttan Leblebi Yapımı
Evde Yapabileceğiniz Lezzetli Şekersiz Reçel Tarifleri