Cranberry (Turna Yemişi) Nedir? Faydaları Nelerdir?
30-06-2022
17:13
Küçük çalılıklarda yetişen ve ormanlık alanlarda yetişen turna yemişi Cranberry adı ile de bilinmektedir. Kuzey Amerika ülkesinde yetişen bitki ülkemizin Karadeniz ikliminde de yetiştirilmeye uygundur. Kızılcık ailesi içinde bulunan Turna yemişinin tadı acı olduğu için saf hali ile tüketilmesi mümkün olmamaktadır.
- Son derece güçlü bir antioksidan kaynağı olan turna yemişi aynı zamanda A, C ve E vitaminlerine de sahiptir. Betakaroten, demir ve lif açısından da zengin olan turna yemişinin mevsim geçişlerinde kullanılmasına da yer açılması avantaj sağlayacaktır.
- A vitamini açısından zengin içeriğe sahip olması sebebi ile göz sağlığı için önemli olan yemiş antibakteriyel özelliği sayesinde ise idrar yolu rahatsızlıkları içinde faydalı olabilmektedir.
- Bakterilerin atılmasına destek sunmasına ilave olarak antioksidan desteği ile de cilde yardımcı olmaktadır.
- Kolajen üretiminin artmasının yanı sıra C vitamini açısından da zengin olması ile de cilde parlaklığı da kazandırmaktadır.
- Stiben içermesi ve C vitamine sahip olması bağışıklık için avantaj sağlarken soğuk algınlığına karşı da etkili olmasına sebep olmaktadır.
- Kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklar içinde faydalı olduğu söylenen turna yemişi doğal yağlar içinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 da bulunmaktadır.
Yaban mersini ile karıştırılan turna yemişinin özel uygulama ile kurutulması ile de yalnız başına tüketilmesinin yanı sıra tatlılarda, ekmek ya da salata çeşitleri içinde de kullanılabilmektedir.
Turna Yemişi (Cranberry) Nasıl Tüketilmelidir?
Turna yemişi diğer adı ile Cranberry bağışıklığın güçlenmesine destek olurken aynı zamanda antioksidan desteğini sağlaması ile de avantaj elde edilmesi mümkün olmaktadır. Turna yemişi yaşken tüketilemeyen bir besindir. Yaşken oldukça acı olan turna yemişi yaş hali ile tüketilmemektedir. Özel olarak kurutulma işlemi yapılması sonrasında tüketime uygun hale gelir. Birçok farklı yemek ile beraber aroma desteği sunan turna yemişi aynı zamanda suyu ve reçeli yapılarak da tüketilebilmektedir. Genel olarak ise suyu yapılarak tüketilmesine yer açılmaktadır.
Turna yemişi suyunun tüketilmesinde ise günde 240 ml uygun bir ölçü olarak kabul edilmektedir. Her besin maddesinde olduğu gibi turna yemişi tüketiminde de aşırıya kaçılması daha fazla fayda sağlamak yerine sıkıntı yaratabilir. Net olarak bilinmemek ile beraber genel olarak günlük tüketim dozuna yer açılması aranılan faydanın elde edilmesi içinde önemlidir. Turna yemişi kullanımında sadece suyu ya da diğer besin seçimleri değil aynı zamanda sütlü tatlılar içinde de kullanımına yer açılarak tüketilebilmektedir.
Turna Yemişi Kilo Aldırır mı?
Turna yemişi yaban mersini ile karıştırılmak ile beraber birbirinden farklı besinlerdir. Turna yemişi birçok farklı vitamin içeriklerine sahip olmak ile beraber bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Turna yemişi tüketiminde keklerden reçele kadar birçok ürün içinde kullanılarak aromasından yararlanılması mümkün olmaktadır. Bu besinler ile tüketilmesinde kalorisi artmaktadır. Bu ise diyet içinde tavsiye edilmeyen seçimlerdir. Fakat turna yemişi tüketiminden suyundan yararlanılması kilo almaya destek olmamak ile beraber kilo verme açısından da destek sağlamaktadır.
Yarım su bardağı kadar turna yemişi suyu 40 kaloriye sahiptir. Bu sebep ile özellikle diyet programlarında da turna yemişi suyu tüketiminden yararlanılabilmektedir. Sadece suyu değil aynı zamanda diyet içinde ara öğün olarak tüketilen yoğurt içine katılarak da tüketilebilir. Diyet programları içinde olanlarda yaşanan tatlı krizlerinin de önlenmesinde avantaj sağlayan turna yemişi ayrıca tatlandırıcılar ile yapılmış olan muhallebi gibi lezzetler içinde de kullanılarak da tüketilebilir.
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Kajunun Faydaları Nelerdir?