Çıtır Leblebi Nasıl Yapılır?
Leblebi çeşitleri arasında yer alan çıtır leblebi, leblebinin en kavrulmuş halidir. Leblebi nohuttan yapılır. Nohutlar önce kurumaya bırakılır. Kurumanın ardından fırına atılır. Çıtır hale getirilene kadar fırında kalırlar. İşlem bittikten sonra çuvallara konulur. Yirmi gün kadar bekletilir. Yirmi gün sonra hangi çeşit leblebi yapılacaksa ona göre işlemler görür. Sarı leblebi ve beyaz leblebi daha fazla kavurma bekletme işlemine tabii tutulur. Çıtır leblebinin yapımında farklı işlemler vardır. Çıtır leblebi, soya unu, tuz ve sudan oluşan bir karışıma eklenir. Ardından kavurma işlemine tabii tutulur. Çıtır leblebi bu şekilde yapılır. Genellikle çıtır leblebi ile karıştırılan kıtır leblebi daha farklıdır. Çıtır leblebiye göre daha küçüktür. Yapımında buğday nişastası, leblebi unu, şeker ve tuzdan oluşan bir karışım kullanılır. Bu karışım kıtır leblebinin dışındaki kıtır tabakayı oluşturur.
Çıtır Leblebi Neyden Yapılır?
Nohut leblebiye dönüşme sürecindeki ana maddedir. Nohutlar leblebi yapımında kullanılır. Klasik yapım sürecinden geçer. Önce nohutlar bekletilir. Ardından kavurma işlemi gerçekleştirilir. Bundan sonra yapılacak leblebi çeşidine göre uygulamalardan geçer. Çıtır leblebi için soya unu, tuz ve sudan oluşan karışım yapılır. Dışındaki çıtır kaplama oluşması için bu karışım kullanılır. Ardından kavurma işlemi uygulanır. İşlemden sonra bekletilir ve tekrar kavrularak hazır hale gelir.
Çıtır Leblebinin Dışı Neden Yapılıyor?
Çıtır leblebi nasıl çıtır olur sorusu çokça sorulur. Buradaki esas malzeme soya unudur. Hem leblebinin çıtır olmasını sağlar hem de leblebiyle uyumlu bir tat oluşturur. Leblebiler hazırlandıktan sonra dışı için karışım hazırlanır. Soya unu, tuz ve sudan oluşan bir karışım yapılır. Bu karışım çıtır leblebinin dışında çıtır kısmında yer alan malzemelerdir.
Çıtır Leblebi Yapımı
Çıtır leblebi birkaç işlemden geçirilerek yapılır:
-Dışı için soya unu, tuz ve sudan oluşan karışım yapılır.
-Öncesinden bekletilmiş ve kavrulmuş leblebiler hazır hale getirilir.
-Yapılan karışıma leblebiler eklenir ve karıştırmaya başlanır.
-Karıştırma işlemi yüksek ateşte yapılarak pişirme gerçekleştirilir.
-İşlem biterken yağ eklenip son bir karıştırma gerçekleştirilir.
-Pişen leblebilere dinlendirmeye tabii tutulur.
-Dinlendirmeden sonra son bir kez daha kavurma işlemi görür.
Çıtır leblebi hazır hale gelir.
Çıtır Leblebi Yararlı mı?
-Çıtır leblebi kalsiyum, magnezyum, fosfat, manganez, selenyum ve çinko içerir.
-Soya unundan faydalanılarak yapıldığı için kalsiyum oranı yükselir.
-İçinde B6, C ve K vitaminleri bulunur. İçerdiği mineraller vücudun kemik yapısına koruyucu etki yapar.
-Su emme özelliğinden dolayı mide sorunlarına karşı önemli görev görür. -İnsülin miktarını kontrol eder ve yükselmesini engeller. Bu yüzden diyabet hastaları için çok faydalıdır.
-İçerisindeki demir minerali kan sorunlarına karşı etkilidir. Bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
-Protein bakımından zengindir.
-Saçlara ve cilde iyi gelir.
-Doyurucu özelliğe sahiptir. Tok tuttuğundan dolayı diyet yapanlara önerilir.
Leblebi çeşitleri için Çerez Pazarı'nın seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Bu Yazılarımız da İlginizi Çekebilir:
Nohuttan Leblebi Yapımı
Soslu (Cips) Fıstık Nasıl Yapılır?